Skip to Content

Kaip pašalinti rašalo ir rašiklio dėmes

Nesandarios spausdintuvo rašalo kasetės, ištryškę šratinukai ir sulūžę žymekliai gali pridaryti nervinančių ir sunkiai pašalinamų dėmių. Nors tokio tipo dėmės yra tamsios ir toli gražu nepapuošia nei drabužių, nei namuose esančių daiktų, jas pašalinti nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti.

Baltame fone - įvairūs pieštukai; per vidurį nubrėžtos geltonos, oranžinės ir rudos spalvos linijos.

Rašalo ir rašiklio dėmių tipai

Pirmiausia turite išsiaiškinti, kokio tipo rašalo dėmę reikia pašalinti. Ar rašalu drabužius ištepėte iš šratinuko? Gal žymeklio? Arba spausdintuvo kasetės? Išsiaiškinę dėmės kilmę galėsite lengviau pasirinkti rašalo šalinimo priemonę ir sužinosite, ką reikia daryti norint dėmę pašalinti.

Kaip pašalinti rašalo dėmes iš drabužių – ką daryti

  • Pagal drabužių tipą pasirinkite tinkamą „Persil“ skalbiklį.
  • Patepkite dėmę nedideliu skalbiklio kiekiu ir sudrėkinkite vandeniu.
  • Išskalbkite drabužius kuo karštesniame vandenyje, vadovaudamiesi nurodymais gamintojo etiketėje.
  • Patikrinkite, ar rašalo arba rašiklio dėmės neliko.
  • Prireikus pakartokite.

Skalbiklio pasirinkimas

Prieš skalbdami rašalu išteptus drabužius, visada patikrinkite gaminio etiketę ir išsiaiškinkite, ar jį galima skalbti ir ar jis nereikalauja specialios priežiūros. Baltiems skalbiniams skalbti ir dėmėms šalinti naudokite „Persil Universal“ arba „Persil Power Gel“. Jei skalbiniai spalvoti, naudokite „Persil Color“ arba „Persil Color Gel“. Jei reikia skalbti jautrius audinius, dėmę pabandykite pašalinti „Perwoll Wool & Silk“ skalbikliu.

Patepkite dėmę

Jei rašalu išsitepėte iš rašiklio, pvz., šratinuko, užtepkite šiek tiek „Persil“ skalbiklio ant išteptos vietos ir švelniai patrinkite, kad įsigertų į audinį. Naudodami švarią audinio skiautę, sudrėkinkite skalbikliu pateptą vietą, švelniai prispausdami.

Jei rašalas yra sunkiau pašalinamas, pvz., iš permanentinio žymeklio ar spausdintuvo kasetės, patrinkite stipriau ir naudokite „Persil“ skalbiklį. Permanentinio žymeklio dėmę gerai suvilgykite skalbikliu. Jei išsitepėte spausdintuvo rašalu, sugerkite kuo daugiau skysčio uždėdami du popierinius rankšluosčius – vieną ant dėmės, o kitą iš kitos pusės, tada patrinkite iš blogosios pusės, kad rašalą išstumtumėte iš audinio. Tada suvilgykite dėmę pasirinktu „Persil“ skalbikliu.

Išskalbkite rašalu išteptus skalbinius

Vos baigę tepti dėmę skalbikliu, iškart gaminį išskalbkite. Daugelis rašalų, pvz., šratinukų rašalas, yra plaunami vandeniu ir gerai išsiskalbs, jei gaminį išskalbsite nedelsdami. Drabužius skalbkite kuo karštesniame pagal audinio tipą vandenyje.

Patikrinkite dėmę

Baigę skalbti patikrinkite, ar dėmę pavyko pašalinti. Kai kurias dėmes, ypač jei ištepėte tamsų drabužį, gali būti sunku pastebėti, kai drabužis drėgnas. Nedėkite drabužių į džiovyklę, nes, jei dėmė vis dar yra, ji tik įsigers labiau. Verčiau leiskite drabužiui pačiam išdžiūti. Jei dėmė vis tiek išliko, pakartokite anksčiau nurodytus veiksmus.

Rašalo dėmių šalinimas iš įvairių skalbinių ir konkrečių audinių tipų

Ką daryti, jei rašalu ištepate gaminį, kurio negalima skalbti skalbyklėje, pvz., suknelę, kostiumą, staltiesę ar rankinę? Jei taip nutiko, užtepkite šiek tiek „Persil“ skalbiklio ant dėmės, palaukite kelias minutes, tada nuplaukite naudodami kuo mažiau vandens. Leiskite išdžiūti ir patikrinkite, ar dėmės neliko.

Jei dėmę reikia pašalinti iš jautraus audinio, pvz., odos, zomšos, vilnos ar šilko, gali tekti skalbti rankomis, kad gaminių nesugadintumėte. Visada pirmiausia perskaitykite drabužių priežiūros etiketes. Tvirtos medžiagos, pvz., vinilas, linas, džinsas, nailonas ir poliesteris, gali būti skalbiamas skalbyklėje aukštoje temperatūroje. Kitų taip skalbti negalima.

Rašalo ir rašiklio dėmės – specialiosios sąlygos

Radote dėmę, kurios anksčiau nepastebėjote? Dėmes pašalinti po skalbimo ar džiovinimo sudėtinga, bet įmanoma. Tam turėsite lygiomis dalimis sumaišyti „Persil“ skalbiklį su vandeniu. Užtepkite mišinio ant dėmės ir palaukite kelias valandas. Tada išskalbkite drabužius šaltame vandenyje. Šiuos veiksmus gali tekti pakartoti kelis kartus.

Buitinės rašalo ir rašiklio dėmių šalinimo priemonės

Ieškodami rašalo dėmių šalinimo iš drabužių būdų dažnai pagalvojate apie natūralias dėmių šalinimo priemones. Vis dėlto tai ne visada geriausias sprendimas. „Persil“ skalbiklis yra pritaikytas specialiai nešvarumams ir dėmėms šalinti; namuose paruošiamos dėmių šalinimo priemonės gali turėti neprognozuojamų pasekmių Jūsų skalbiniams ir skalbyklei. Actas dėl jame esančios rūgšties, jį naudojant dažnai, gali pažeisti gumines ir plastikines skalbyklės dalis. Baliklis, vandenilio peroksidas ir citrinų sultys gali visam laikui sugadinti spalvotus drabužius.

Šie patarimai padės greitai pašalinti rašalo ir rašiklio dėmes. Atminkite, būtinai patikrinkite gaminio etiketę ir šalinkite dėmes kuo greičiau.

Daugiau gaminių

  • Persil Universal Powder

    Persil Universal Powder

  • Persil Universal Gel

    Persil Universal Gel

  • Persil Color Powder

    Persil Color Powder

Latest articles

  • Dėmių šalinimas iš paklodžių

    Dėmių šalinimas iš paklodžių

  • Bendrieji dėmių šalinimo patarimai

    Bendrieji dėmių šalinimo patarimai

  • Kaip pašalinti dėmes iš audinio

    Kaip pašalinti dėmes iš audinio