Skip to Content

Kaip pašalinti prakaito ir pažastų dėmes

Prakaito ir pažastų dėmes labai dažnos, su jomis anksčiau ar vėliau susiduriame visi. Pašalinus šias nemalonaus kvapo geltonas dėmes iš drabužių ar kitų skalbinių galima pailginti jų naudojimo laiką. Štai ką jums reikia žinoti.

Sportuojančios moters su sportiniais marškinėliais nugara, ant kurios matomi prakaito lašeliai.

Prakaito dėmių tipai

Nors išgirdus žodį „prakaitas“ dažniausiai iškart pagalvojate apie dėmes pažastyse, tai nėra vienintelė prakaito dėmių vieta. Prakaito dėmės atsiranda kaklo srityje, ant paklodės ar net nugaros po neramaus miego arba intensyvios treniruotės.

Jei jums reikia pašalinti dėmes iš pažastų, paprasčiausias sprendimas yra tinkamas dezodorantas. Prakaite esantys baltymai dažniausiai neigiamai reaguoja su daugelio dezodorantų sudėtyje esančiu aliuminiu. Vadinasi prakaitavimas šioje vietoje tik dar padidėja.

Prakaito dėmių šalinimas – ką daryti

Prakaitavimo dėmių šalinimas neturi būti sudėtingas darbas. Vadovaudamiesi pateikiamomis nuosekliomis instrukcijomis prakaito dėmes pašalinsite iš paklodžių, marškinių ar kitų skalbinių.

  1. Rinkitės „Persil“ skalbiklį ir dėmių išėmiklį, kuris tinka Jūsų turimų skalbinių spalvai ir audinio tipui.
  2. Patepkite dėmę „Persil Power Gel“ arba „Persil Color Gel“.
  3. Išskalbkite aukščiausioje pagal audinį leistinoje temperatūroje.
  4. Patikrinkite, ar dėmės neliko.
  5. Prireikus patepkite dar kartą ir vėl išskalbkite.

Pasirinkite tinkamą skalbiklį ir dėmių išėmiklį

Norėdami pašalinti bet kokią dėmę, pirmiausia patikrinkite drabužio etiketę ir įsitikinkite, kad jį galima skalbti skalbyklėje. Nuo to priklauso ir dėmių išėmiklio pasirinkimas. Skalbiklyje skalbiamiems baltiems skalbiniams naudokite „Persil Universal“ arba „Persil Power Gel“, o spalvotiems – „Persil Color“ arba „Persil Color Gel“. „Perwoll Wool & Silk“ naudokite jautriems audiniams, kuriuos reikia skalbti rankomis, pvz., šilkui ar vilnai.

Paruošiamasis patepimas

Patikrinkite, ar audinys neleidžia dažų, tada užtepkite nedidelį „Persil Power Gel“ (baltiems), „Persil Color Gel“ (spalvotiems) arba „Perwoll Wool & Silk“ (jautriems) kiekį tiesiogiai ant dėmės, švelniai patrinkite ir palaukite 5–10 minučių.

Išskalbkite ir išskalaukite

Prieš skalbdami drabužio etiketėje patikrinkite, kokioje aukščiausioje temperatūroje galima skalbti šį audinį. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo lengviau galima pašalinti dėmes bei su ja susijusius kvapus.

Patikrinkite dėmę

Sunkiai pašalinamoms dėmės paruoškite šiltą vandenį su pasirinktu „Persil“ ir prieš skalbdami pamirkykite apie pusvalandį.

Išskalbę patikrinkite, ar dėmės nebeliko. Jei jos nepavyko pašalinti, galite naudoti specialų rūgštinį dėmių išėmiklį, kurio galite gauti vaistinėje (rūdžių šalinimo priemonė), tačiau būtinai vadovaukitės jo naudojimo instrukcijomis ir drabužio etiketėje pateikiama informacija.

Niekada drabužių nedžiovinkite, jei vis dar matosi prakaito žymės ir dėmės pažastyse. Tada dar kartą pakartokite anksčiau nurodytus veiksmus, kad dėmių neliktų.

Prakaito ir pažasčių dėmių šalinimas iš konkrečių skalbinių ir audinių tipų

Nesvarbu, ar prakaito dėmes reikia pašalinti iš paklodžių, marškinių ar švarkų – bet kuriuo atveju būtinai atkreipkite dėmesį į audinį. Tam tikrų tipų audiniams, pvz., poliesteriui, linui ar medvilnei, tinka sukamieji skalbyklės judesiai. Tačiau kiti audiniai yra jautresni. Jei prakaito dėmės liko ant odos, šilko ar vilnos, geriau skalbkite rankomis arba praplaukite tik dėmės vietą.

Be to, neapsigaukite, jei drabužis yra pasiūtas iš dviejų ar keleto skirtingų audinių. Jei niekaip nerandate sprendimo, kaip pašalinti prakaito dėmes iš skrybėlių, įvertinkite kiekvienos skrybėlės dalies medžiagą. Kuri iš jos medžiagų yra jautriausia? Jei didžiąją skrybėlės dalį sudaro medvilnė, tačiau ant jos yra šilko ar zomšos juostelė, laikykite, kad ji visa pasiūta iš šilko arba zomšos, ir skalbkite ją rankomis.

Namuose paruošiamos prakaito dėmių šalinimo priemonės

Daugelis mėgsta naudoti natūralias dėmių šalinimo priemones, kuriomis dažniausiai dėmes šalina iš jautrių audinių. Vis dėlto, tai ne visuomet geriausias sprendimas. Kai kurios dėmių šalinimo priemonės, pvz., vandenilio peroksidas ir citrinų sultys, gali išbalinti spalvotus drabužius. Baltasis actas gali pašalinti dėmes ir suminkštinti drabužius, tačiau, kaip jau daugelis žino, dažnai naudojama rūgštis gali pažeisti gumines ir plastikines skalbyklės dalis. Kitos namuose turimos dėmių šalinimo priemonės, pvz., druska ir sutrinta aspirino tabletė, prakaito dėmėse esančias chemines medžiagas skaido valandų valandas, kol dėmė pašalinama.

Persil“ skalbikliai ir dėmių išėmikliai veikia greitai ir efektyviai šalina dėmes iš karto, nepažeisdami jautrių audinių ir negadindami skalbyklės.

Jums nereikia taikstytis su geltonomis dėmėmis. Naudodami „Persil“ skalbiklį, pašalinsite tokias dėmes ir su jomis susijusius kvapus.

Daugiau gaminių

  • Persil Universal Gel

    Persil Universal Gel

  • Persil Universal Powder

    Persil Universal Powder

  • Gelis „Persil Color

    Gelis „Persil Color"

Latest articles

  • Kaip pašalinti dėmes iš audinio

    Kaip pašalinti dėmes iš audinio

  • Kaip pašalinti rašalo ir rašiklio dėmes

    Kaip pašalinti rašalo ir rašiklio dėmes

  • Kaip pašalinti kraujo dėmes

    Kaip pašalinti kraujo dėmes