Skip to Content

Kaip pašalinti tepalo ir aliejaus dėmes

Tepalas ir aliejus palieka drabužiuose tamsias dėmes, kurias dažniausiai pašalinti sunku. Kad drabužiai nebūtų visam laikui sugadinti, pasirinkite tinkamą „Persil“ skalbiklį, kuriuo tepalo ir aliejaus dėmes pašalinsite greitai, tačiau jis geriausiai veikia, kai dėmės šviežios.
Besijuokianti moteris pila aliejų iš plastikinio butelio, o išplaukusiame fone matyti kita moteris, laikanti kepimo mentelę.

Tepalo ir aliejaus dėmių šalinimo skirtumai

Tepalas ir aliejus buityje naudojami įvairiausiems dalykams, pvz., kepimui ar tepimui. Šios dvi medžiagos šiek tiek skiriasi savo konsistencija: tepalas yra tirštesnis, o aliejus – skystas. Tiek tepalas, tiek aliejus yra gaunami iš gyvūninės kilmės riebalų, tačiau aliejus gali būti gaminamas ir iš augalų. Nepaisant šių skirtumų, tepalas ir aliejus yra panašūs daugeliu kitų aspektų, todėl jų dėmėms pašalinti naudojamos tos pačios priemonės.

Tepalo ir aliejaus dėmių tipai

Prieš šalinant aliejaus dėmes labai svarbu žinoti, kokio tipo dėmę reikia pašalinti. Virtuvėje galima rasti augalinio, alyvų, marinavimo ir kokosų aliejaus, kurie dažnai naudojami maistui ruošti. Be to, aliejaus yra tam tikruose maisto produktuose, pvz., svieste ir riešutų svieste, kuris palieka tokias pačias dėmes kaip kepimo aliejus. Losjonuose, vazeline ir net plaukų priežiūros priemonėse taip pat naudojami aliejai, kurie irgi gali ištepti drabužius.

Tepalo ir aliejaus dėmių šalinimas – ką daryti

Reikia pašalinti aliejaus dėmę iš kelnių? Ištepėte marškinius tepalu? Štai ką reikia daryti.

 

  1. Pasirinkite tinkamiausią „Persil“ skalbiklį pagal audinio spalvą ir tipą.
  2. Nusausinkite švaria balta medžiagos skiaute, kad į ją susigertų likučiai.
  3. Patepkite dėmę „Persil Power Gel“ arba „Persil Color Gel“ skalbikliu.
  4. Išskalbkite aukščiausioje pagal audinį leistinoje temperatūroje.
  5. Patikrinkite, ar dėmės neliko.
  6. Prireikus veiksmus pakartokite.

Skalbiklio pasirinkimas

Norint pašalinti tepalo ir aliejaus dėmes pirmiausia reikia pasirinkti tinkamą „Persil“ skalbiklį. Tiek „Persil“ milteliai, tiek ir skystas skalbiklis puikiai šalina tepalo ir aliejaus dėmes, tačiau iš pradžių dėmes rekomenduojama patepti „Persil“ skystu skalbikliu. Skalbdami baltus skalbinius naudokite „Persil Universal“, spalvotiems – „Persil Color“, o jautriems audiniams, pvz., vilnai ir šilkui – „Perwoll Wool & Silk“.

Paruošiamasis patepimas

Prieš naudodami priemonę dėmėms šalinti, pašalinkite nuo drabužių kuo daugiau tepalo ir aliejaus. Nusausinkite švariu baltu rankšluosčiu, kad pašalintumėte tepalą nepaskleisdami jo ant audinio.

Pačią dėmę galite patepti nedideliu „Persil Power Gel“ (baltiems) ar „Persil Color Gel“ (spalvotiems) arba „Perwoll Wool & Silk“ (jautriems) kiekiu, švelniai patrinkite ir palikite 5 minutėms.

Išskalbkite ir išskalaukite

Jei tepalo dėmes norite pašalinti efektyviai, išskalbkite drabužius kuo greičiau. Patikrinkite drabužio etiketę, tada išskalbkite aukščiausioje pagal audinio tipą temperatūroje, naudodami tinkamą „Persil Power Gel“ (baltiems) arba „Persil Color Gel“ (spalvotiems)  priemonę ir jos kiekį, nurodytą stipriai suteptiems drabužiams.

Patikrinkite tepalo ir aliejaus dėmę

Jei tepalo ir aliejaus dėmė vis dar matoma, drabužio nedžiovinkite. Taip dėmė įsigers, todėl ją bus dar sunkiau pašalinti. Verčiau dar kartą patepkite dėmę ir vėl išskalbkite.

Jei dėmę pašalinti sunku, drabužius galima pamirkyti vandenyje su pasirinktu skalbikliu valandą ar net ilgiau, tada išskalbti dar kartą. Tiksliai vadovaukitės ant drabužių etikečių pateikiamomis skalbimo instrukcijomis.

Tepalo ir aliejaus dėmių šalinimas iš įvairių audinių ir skalbinių tipų

Vadovaudamiesi anksčiau pateiktais nurodymais, galite pašalinti dėmes iš įvairių drabužių ir skalbinių tipų, pvz. palaidinių, polo marškinėlių, džinsų, megztinių, nosinių ir net paklodžių. Tokius audinius kaip šilką ar vilną reikia skalbti atsargiai. „Perwoll Wool & Silk“ paprastai yra geriausias pasirinkimas šio tipo audiniams.

Dėl dėmių šalinimo iš drabužių, kuriems būtinas sausais valymas, pvz., suknelių ar kostiumų, pasitarkite su specialistais. Nenaudokite natūralių tepalo šalinimo ar buitinių priemonių; tam tikros natūralios priemonės gali būti pernelyg rūgščios audiniui, todėl jį galite tik sugadinti.

Tepalo ir aliejaus dėmės išlieka išskalbus ir išdžiovinus?

Tepalo dėmes pastebėjote tik išėmę skalbinius iš džiovyklės?

Nors pridžiūvusias tepalo dėmes pašalinti kur kas sunkiau, tačiau tai įmanoma. Jei norite pašalinti dėmę, užtepkite šiek tiek tepalo ant tos pačios vietos, kad dėmė atsinaujintų. Tada patepkite dėmę pasirinktu dėmių išėmikliu, išskalbkite ir patikrinkite, ar ar dėmę pavyko pašalinti. Prireikus pakartokite, kad po džiovinimo dėmių drabužiuose nebeliktų.

Neišmeskite drabužių vien dėl to, kad išsitepėte tepalu ar aliejumi. Vadovaudamiesi šiais patarimais tokias dėmes pašalinsite greitai.

Daugiau gaminių

  • Persil Universal Powder

    Persil Universal Powder

  • Persil Universal Gel

    Persil Universal Gel

  • Persil Color Powder

    Persil Color Powder

Latest articles

  • Kaip pašalinti rašalo ir rašiklio dėmes

    Kaip pašalinti rašalo ir rašiklio dėmes

  • Kaip pašalinti prakaito ir pažastų dėmes

    Kaip pašalinti prakaito ir pažastų dėmes

  • Bendrieji dėmių šalinimo patarimai

    Bendrieji dėmių šalinimo patarimai