Skip to Content

Bendrieji dėmių šalinimo patarimai

Smagiai iškylaujate parke ir staiga želės gabalėlis užkrinta ant marškinėlių priekio. Mergaitė smagiai kramto gumą, pučia burbulus ir vienas jų sprogdamas patenka jai į plaukus ir ant drabužių. Atsikeliate iš ryto ir randate savo šuns siurprizą ant džinsų, kuriuos eidami miegoti numetėte ant grindų.

Dėmių labai sunku išvengti. Iš tikrųjų jos labai dažna problema, su kuria susiduriame kasdien. Nesvarbu, kokios dėmės: net jei tai šlapimas, išmatos ar vėmalai, tinkamas skalbiklis ir dėmių išėmiklis padės jas pašalinti.

Balti marškinėliai, ištepti įvairiomis dėmėmis.

Dėmių šalinimo apžvalga

Drabužių skalbimas aukštos kokybės skalbikliu padeda pašalinti dėmes, tačiau prieš skalbiant dėmes patepus tuo pačiu skalbikliu, jas pašalinti bus dar lengviau.

Susidūrus su bet kokia dėme, labai svarbu ją pastebėti ir veikti kuo greičiau. Juk daugelis dėmių išlieka tik todėl, kad nepastebite jų prieš sudėdami skalbinius į džiovyklę. Yra keletas dėmių tipų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį. Vienos jų yra baltyminės kilmės (pvz., prakaitas ir dėmes pažastų srityje), kitos atsiranda dėl skysčių (pvz., vaisių sulčių ir vyno), dar kitos dėl riebalų (pvz., riebalų ir aliejaus).

Nesvarbu, kokias dėmes reikia pašalinti, yra keletas bendrųjų patarimų, kuriuos būtina žinoti.

  • Pirmiausia visuomet patikrinkite drabužių etiketes. Jose būna nurodomas audinio tipas, pagal kurį galite nuspręsti, ar reikia skalbti rankomis, ar galima skalbti ir skalbyklėje. Joje taip pat nurodoma skalbimui tinkama temperatūra.
  • Pagal audinio tipą ir spalvą pasirinkite dėmių išėmiklį ir skalbiklį. Jautriems audiniams naudokite „Perwoll Wool & Silk“. Jei skalbiniai spalvoti, naudokite „Persil Color“ arba „Persil Color Gel“. Jei balti – „Persil Universal“ arba „Persil Power Gel“.
  • Jei dėmės vietoje yra kas nors prikibę arba ji šlapia, prieš tepdami „Persil“ skalbiklį kuo greičiau visa tai pašalinkite. Be to, kai kurias dėmes reikia nuplauti šaltu vandeniu iš kitos pusės.
  • Nedėkite drabužių į džiovyklę, jei dėmės nėra visiškai pašalintos. Jei norite pašalinti dėmes iš drabužių, dėmių tepimą skalbikliu galite pakartoti, tačiau tik tada, kai dėmė nėra išdžiūvusi.

Specialieji dėmių šalinimo skirtumai

Būtinai skirkite laiko patikrinimui, kokį dėmių šalinimo būdą reikia rinktis pagal dėmės tipą. Nors visi jie atrodo panašūs, koks nors vienas dalykas gali skirtis. Pavyzdžiui, kai kuriais atvejais gali tekti skalbti šaltu vandeniu, o kitais – tik karštu.

Klausimai ir atsakymai

Jei reikia pašalinti dėmę ir nežinote, ką reikia daryti, čia pateikiame keletą dažniausiai užduodamų klausimų, kurie gali padėti ir jums.

  1. Ar drabužius reikia balinti?
    Dažniausiai ne. Nors balinant skalbiniai tampa baltesni, tai padarius gali stipriai pasikeisti drabužių spalva. Jei baliklio užpilsite tik vienoje vietoje, padarysite naują dėmę, kurią pašalinti bus dar sunkiau. Be to, baliklis blogai reaguoja su tam tikrais audinių tipais. Pavyzdžiui, poliesteryje jis palieka geltonas dėmes, o medvilnę pažeidžia.
  2. Kokias buityje turimas priemones galima naudoti?
    Iš pradžių buitinės priemonės gali padėti sutaupyti laiko ir pinigų, tačiau galiausiai jų padaryta žala gali kainuoti brangiau. Pavyzdžiui, citrinų sultys ir vandenilio peroksidas tiesiog išbalins spalvotus drabužius. O, pavyzdžiui, dažnai naudojant actą ir druską, galite sugadinti skalbyklę.
  3. Ką daryti, jei dėmių atsiranda ne namuose?
    Pirmiausia, nesijaudinkite. Paimkite švarią audinio skiautę ir sudrėkinkite. Sugerkite kuo daugiau skysčio nuo dėmės sausa medžiagos skiaute ir uždėkite sudrėkintą ant dėmės, kad neišdžiūtų. Kol dėmė neišdžius, ją bus kur kas lengviau pašalinti.
  4. Ką daryti, kad dėmė neišsiplėstų?
    Nusausinkite. Jokiu būdu netrinkite ar nešveiskite. Tiesiog nusausinkite.
    Reikia pašalinti dėmę iš drabužių? Naudojant tinkamą „Persil“ skalbiklį ir vadovaujantis mūsų patarimais tai atliksite lengvai.

Daugiau gaminių

  • Persil Universal Gel

    Persil Universal Gel

  • Persil Universal Powder

    Persil Universal Powder

  • Gelis „Persil Color

    Gelis „Persil Color"

Latest articles

  • Kaip pašalinti prakaito ir pažastų dėmes

    Kaip pašalinti prakaito ir pažastų dėmes

  • Kaip pašalinti dėmes iš audinio

    Kaip pašalinti dėmes iš audinio

  • Kaip pašalinti rašalo ir rašiklio dėmes

    Kaip pašalinti rašalo ir rašiklio dėmes